3 Eylül 2008 Çarşamba

Çevreci avcılar

Türkiye de ilk defa, sürdürülebilir bir yaban hayatı için, bilim adamlarıyla avcılar, Antalya’da bir araya gelecek. 17-20 Nisan tarihleri arasında Antalya/Side Suena Hotels Beach otelinde 1. Türkiye Av ve Yaban Hayatı Sempozyumu ve Sektörel Sergisi yapılacak. Doğa Korumacı Avcılar, sorunları tartışıp, çözüm yollarını arayacak... Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonunun öncülüğünde, Turizm ve Çevre Gazeteciler Derneği, Avdoğa Dergisi ve SAYHAD tarafından düzenlenen 1. Türkiye Av ve Yaban Hayatı Sempozyumu 4 gün sürecek.
Dünya’da ilk kez yapılan sempozyumda yerli, yabancı bilim adamları, akademisyenler, uzmanlar, ilgili kamu, kurum ve yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve avcı dernek başkanları bir araya gelerek, konu ile ilgili sorunları tartışıp, çözüm yolları arayacak. Sempozyumda ayrıca uluslararası platformlarda avcılık ve yaban hayatı ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olan kişi ve kuruluşların katılımıyla belirlenen konular çerçevesinde, Türkiye’de avcılığın ve yaban hayatının durumu ve gelişimi değerlendirilecektir.SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE YENİ BİR DÖNEM
Sempozyumun düzenleyicisi Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Latif Aral Aliş, avcılık ve yaban hayatı konusunda eksikliği hissedilen bilimsel altyapının hazırlanmasına katkı sağlamak, Türkiye’ye uygun, çağdaş, bilimsel-sürdürülebilir bir avcılık örgütlenme modelini geliştirmek ve uygulanabilir hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi
Yurt dışında yapılan bu tür sempozyumların, avcıların buluşmaları, bilgi paylaşımında bulunmaları, av ve yaban hayatı deneyimleri konusunda tartışmaları için olanak sağladığını dile getiren Aliş, şöyle konuştu:
“Yaban hayatını başarıyla yönetebilen gelişmiş ülkelerde, avcıların doğaya en büyük katkıyı sağlayan kesim olduğu bilinmektedir. Avcılar doğanın içinde olan, onu en içten hisseden insanlar olarak her zaman öne çıkmışlardır. Ülkemizde de yaban hayatına duyarlı örgütler ile avcılarımız ortak projelerde buluşturacağımız bu sempozyumun bir ilke imza atacağına olan inancımız tamdır. Av yaban hayatıyla ilişkili kamu yöneticileri ile ilgili kesimlerin bir arada bulunacağı sempozyumda; avcıların yanında, üniversiteler, uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve bakanlık arasında bilgi paylaşımı olanağının yaratılması hedeflenmektedir.”
TARAFLAR BİR ARAYA GELECEKİki yıldır sempozyumun alt yapısını hazırlayan Avdoğa Dergisi Editörü Kamil Üçbaş da şunları söyledi:
“Dünya ve Türkiye’de ilk olan bu organizasyonda avcılık camiası, sektörü ve akademisyenlerle av-yaban hayatı yöneticilerini buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Bilgi şöleni olarak gördüğümüz sempozyumda av-yaban hayatıyla ilgili tarafları bir araya gelmesi, görüşlerini sunması, avcılarla, akademisyenlerle, kamu tarafının işbirliği koşullarının masaya yatırılması, sorunların tartışılması, sürdürülebilir bir av-yaban hayatı yönetimi için bir başlangıç olacaktır. Avcılar artık sorunlarına sahip çıkıyor. Sadece devletten bir şeyler beklemek yerine akılcı, demokratik bir yaban hayatı yönetimi için, kamuya ışık tutuyor. Sempozyuma avcılık ve yaban hayatı konusunda söyleyecek sözü olan herkes davetlidir.”ÇAĞDAŞ BİR AV YABAN HAYATI YÖNETİM
Sempozyumun düzenleyicilerinden Sürdürülebilir Av Yaban Hayatı Derneği (SAYHAD) Başkanı Ali Yücel ise dünyada ve Türkiye’de yaban hayatına en büyük parasal katkıyı avcıların sağladığını vurguladı. Türkiye’de de çağdaş bir av yaban hayatı yönetimi olmasını istediklerini kaydeden Yücel, şunları dile getirdi:
“Bu nedenle organizasyonunu yaptığımız sempozyumda, tüm taraflarla birlikte olmak, sesimizi duyurmak, avcılık ve yaban hayatına gönül vermiş tüm tarafları bir araya getirerek onları Akdeniz sıcaklığında avcılık ve yaban hayatımızı için yeni bir dönemi başlatmalarını sağlamak en büyük temennimizdir. Organizasyon komitesi olarak av yaban hayatına gönül vermiş herkesi Antalya’da yapacağımız bilgi şölenine bekliyoruz.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MEDYAYLA BULUŞACAK
Av-Yaban Hayatı Sempozyumu’na medya desteği veren Turizm ve Çevre Gazeteciler Derneği (TURÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Atay da organizasyona ilişkin yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi:
“Av-yaban hayatı açısından, yaşanan sorunların çözümü için söz konusu sempozyumun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Dünyada ilk kez yapılacak Av-Yaban Hayatı Sempozyumu, ülkemizdeki “Doğa Korumacı Avcılar” ifadesinin pek de yanlış olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak buna karşın yaşanmakta olan sorunlar, karşılaşılan zorlukların olduğu su götürmez bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Yerli, yabancı bilim adamları, akademisyenler, uzmanlar, ilgili kamu, kurum ve yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve avcı dernek başkanlarını bir araya getiren etkinliği, konu ile ilgili sorunları tartışarak, çözüm yollarının aranıyor olmasını TURÇEV olarak çok önemsiyoruz. Sempozyumun organizasyon komitesinin, çevre ve turizm alanında çalışan medya örgütümüzü bu sürece dahil etmiş olması da sonuca kavuşan çözüm önerilerinin medya aracılığıyla topluma ulaşması açısından çok önemli. Bu bakış açısıyla sempozyumu destekliyoruz. Mutabakatla kabul edilen çözüm önerilerinin kamuoyuyla paylaşılmasının takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.”

Hiç yorum yok: