10 Eylül 2008 Çarşamba

araç kaplama veya giydirme ne demek?



Araç Giydirme adı üstünde Araçların üzerine yapılan reklam uygulamasıdır.
Araç Giydirme terimi halk arasında Araç Üstü Reklam veya Araba Giydirme olarakta kullanılır. Araç Giydirme; Cast Folyo diye isimlendirilen yapışkanlı PVC ile yapılır. Bu yapışkanlı PVC Cast Folyo’nun kalınlığı 0.11 – 0.13mm. aralığındadır. Cast Folyo’nun çok ince olmasının sebebi; Araç Giydirme işlemi yapılırken, Aracın cam kanallarının içine ve oluklara rahatça esneterek yapışması içindir. Bu işlem profesyonel Araç Giydirme Ustaları tarafından yapılmalıdır. Araç Giydirme Konusunu diğer konu başlıklarından daha detaylı takip edebilirsiniz.

Araç Giydirme İşleminden Önce Yapılması Gerekenler

Araç Giydirme işlemi ( Araç Üstü Reklam Uygulaması ) yapılmadan önce , giydirilmesi planlanan aracın detaylı resimleri çekilir. Çekilen bu resimler bilgisayar ortamına getirilir ve uygun bir grafik programında Araç Giydirme işlemi ( sanal ortamda ) müşteriye onaylatılır. Böylelikle Müşteri Aracını Giydirme yapmadan önceki şeklini bilgisayar ortamında görmüş olur. Böylelikle hem Reklam firması hemde Araç Giydirme işlemini yaptıracak olan firma işini garantiye almış olur.

Araç Giydirme ölçülendirilmesi nasıl yapılır ?

Araç Giydirme için gelen aracın resmi çekildikten sonra renkli çıktısı hazırlanır. Bu çıktı üzerine Aracın tüm detaylı ölçüleri not edilir. Bu ölçülerin (mm) olarak alınması işinizde hata olmaması anlamına gelir. Aksi halde, Araç Giydirme Uzmanlık isteyen bir iş olduğundan yanlış bir ölçü, bütün Araç Baskısını yanlış yapmanıza sebebiyet verebilir.

Araç Giydirme işleminin üretimi ?

Araç Giydirme işlemin yapılacağı Aracın ölçüleri alındıktan sonra sıra üretime gelir. Araç Giydirme işinde uzman Grafikerler firmanın talep etmiş olduğu reklam uygulamasını yaparlar. Araç Giydirme işleminin bu safhası çok önemlidir. Bu noktada yapılacak bir hatanın dönüşü yoktur. Yanlış baskı ( üretim ) montaj esnasında aracın üstünde kendini belli edecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta Araç Giydirme işlemi yapılacak aracın; kapı kollarına, kapı aralarına, çıtalara, farlara, fitillere, anahtar deliğine, cam kenarlarına ve arka silecek diplerine herhangi bir yazının, logonun ve resmin gelmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç Giydirme için gerekli ölçülendirme yapıldıktan sonra Digital Baskı makinesine iş gönderilir.

Araç Giydirmede Kullanılmaması Gereken Folyo

Araç Giydirme de kullanmanız gereken PVC Folyonun kesinlikle Cast olması gerekmektedir. Cast Folyo kullanmazsanız eğer çok kısa bir zaman sonra ( bir iki gün içinde) folyo öncelikle aracın kanallarından, sonrada düz yüzeylerinden kalkma yapacaktır. Bu, paranızı ve Firmanızın karizmasını çöpe atmanız demektir. Cast folyo uygulandıktan sonra malzemenin emisyonunu tamamlaması için 6 saat beklenmesi gerekmektedir. Böylelikle Aracınız gerçek bir Araç Giydirme işlemine tabii olacaktır.

Araç Giydirmede Kullanılmaması Gereken Laminasyon

Araç giydirme işleminizde kullandığınız Cast Folyonun üzerine koruyucu anlamına gelen Laminasyon çekilmelidir. Laminasyon dediğimiz malzeme Şeffaf bir malzemedir. Araç Giydirme işleminin çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Sert Çizilmelerden korur. Araç Giydirme işlemini değiştirmek istediğinizde ( başka bir ürün, başka bir resim, unvan değişikliği v.s ) baskının kolay sökülmesine yardımcı olur.

Araç Giydirme İşleminde Hangi Makineler Kullanılmalıdır?

Araç Giydirme işleminin önemli konularından bir tanesi de baskıda kullanılacak Makine.
Müşterilerin bu noktada, dikkat etmesi gereken nokta Digital Baskı makinesinin baskı kalitesidir. Araç Giydirme işlemini yapacak olan firmaya sormaları gereken anahtar soru
“ Araç Giydirme için kullandığınız makine kaç dpi’ dır.” Türkiye piyasasında 2007 yılı Haziran ayı itibariyle genelde 400dpi lık makineler kullanılmaktadır. müşterisine en iyi Reklam Hizmetini sunabilmek için 1440dpi lık makine kullanılmalıdır.

Araç Giydirme İşleminde Kullanılan Mürekkepler?

Araç Giydirme işleminde kullanacağınız mürekkebin Solvent Bazlı mürekkep olması gerekmektedir. Solvent bazlı mürekkep UV ışınlarına karşı korumalı olduğundan, mürekkeplerde solma olmayacaktır. Araç üzerinde kullandığınız reklamlarınızda uzun ömürlü olacaktır.

Araç Nasıl Giydirilir?

Araç Giydirme işlemi profesyonel ekip tarafından yapılmalıdır. Aksi halde yanlış yapılacak montaj, ek yerlerinin birbirlerini tutmamasına, hava kabarcıklarının oluşmasına ve yapıştırılan Cast folyonun kısa zamanda kalkmasına sebep olacaktır.Araç Giydirme işlemine öncelikle Arabanın üstünden başlanmalıdır ve aşağıya doğru yapıştırılarak gelinmelidir. Cast Folyoyu esnetmeden bu işlem yapılmalıdır aksi halde yapıştıracağınız ikinci parça (resmin devamı) birbirini tutmayacaktır. Komple yapıştırma işlemi bittikten sonra camlara one way vision denilen delikli malzeme yapıştırılır.Bu malzemenin özelliği dışarıdan bakıldığında imaj (basılan görsel) görünür, arabanın içinden bakan ise dışarıyı net bir şekilde yani yapıştırılmış bir sticker yokmuş gibi görür. Zaten resimdede örneği vardır.

Araç Giydirmeden Önce Araç Nasıl Olmalıdır?

Araç giydirme işlemine başlamadan önce araç muhakkak temiz olmalıdır. Araç Kaplama işlemi yapılmadan bir gün önce aracın yıkanıp kapalı bir garaja kuruması için bırakılması gerekmektedir. Bazı firmalar Araç Giydirme montajını yapmadan bir iki saat önce yıkamaya alıyorlar ve yazın güneşin altında kurumaya bırakıyorlar. Bu yapılacak en büyük hatalardan biridir. Böyle olunca fitillerin içinde su kalıyor ve kaplanmış olan Cast folyonun içine istemesekte su kaçıyor. Kaçan su güneşi görünce buharlaşıyor ve buharın etkisiyle Cast folyoyu kaldırıyor. Araç Giydirme işleminden önce aracın sudan ve tozdan korunması için yıkanıp kapalı garajda kalması şarttır.

Araç Giydirmede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Giydirme yapılacak aracın yüzeyinin temiz olması, Araç Giydirmede kullanılacak Cast Folyonun üzerindeki mürekkebin iyice kuruması, Keçe Ragleyle sıvama yapılması, Hava kabarcıklarının patlatılması (iğne ucu ile), Araç Giydirme Montajı bittikten sonra alkolle temizlenmesi ve komple Fön ile üzerinden geçilmesidir.

Araç Giydirme Folyosu Nasıl Olmalıdır?

Araç Giydirme Folyosu daha önceki konularda da anlatıldığı üzere %100 Cast Folyo olmalıdır. Araç Giydirme Folyosunun özelliği oluklu veya düzensiz yüzeylerde ve çıkıntılı cıvatalar gibi yükseltili alanlarda kullanılıyor olmasıdır. Araç Giydirme Folyosu bu yüzeylerde yırtılma yapmadan esneyebilmelidir.

Araç Giydirme Laminasyonu Nasıl Olmalıdır?

Araç Giydirme Laminasyonuda Araç Giydirme Folyosuyla aynı özellikleri taşımalıdır. Yani Cast Laminasyon olmalıdır. Araç Giydirme Folyosunun üzerine çekilen Cast Laminasyon, Cast Folyo ile aynı kimyasalları taşımalı ve hangi marka Araç Giydirme Folyosunu kullanıyorsanız aynı markanın Cast Laminasyonunu kullanmanız tercih sebebi olmalıdır.
Araç Giydirme Laminasyonu veya Lak kullanılmalı mıdır?
Araç Giydirmede kullanacağınız Laminasyon size maliyet olarak ek bir masraf getirecektir. Ancak Aracın üzerindeki baskının sert cisimlere maruz kaldığında çizilmemesini sağlayacaktır. Mürekkebin solmasını yavaşlatacaktır.Eğer Araç Giydirmede kullandığınız resmi kısa bir süre sonra değiştirme ihtiyacı hissedecekseniz ( ürün değişimi, logo değişimi, resim değişimi v.s ) laminasyon maliyetine katlanmayabilirsiniz. Ancak bir seneden fazla 3 – 5 sene biz bu aracı kullanırız derseniz, kesinlikle Cast Laminasyon kullanmalısınız. Cast Laminasyon aracın üzerindeki baskıyı sökmek istediğinizde size kolaylık sağlayacaktır.

Araç Giydirmede Kullanılacak Silikon

Araç Giydirme işleminiz bittikten sonra Folyonun birleşme yerleri veya kenar kısımları olacaktır, bu yerlerde Clear Silikon kullanmalısınız. Bu silikon Folyonun kenarlarından kalkmamasına yardımcı olacaktır.

Araç Giydirmenin Püf Noktaları

Araç Giydirmeye başladığınızda montajına aracın, yan arka kısımlarından önlere doğru folyoyu yapıştırmaya başlamalısınız. Böylelikle ikinci olarak yapıştıracağınız Folyo ilk yapıştırdığınızın üzerine bineceğinden ( 1cm. bindirme payı yeterlidir) rüzgar üstünden geçip gidecektir. Aksi halde önden başlarsanız rüzgar ek yerini zamanla zorlayacaktır.
Araç Giydirmenin garanti kapsamında olması için, olması gereken şartlardan bir tanesidir.
Araç Giydirme montajını yapmadan önce sökülmesi gereken kolay parçaları sökünüz (Plaka, Yan flaşörler, Yan çıtalar, v.s. ) montajınız böylelikle daha kolay ve baskıda daha uzun ömürlü olacaktır. Araç Giydirme malzemesini yapıştırırken malzemeyi çok esnetmeyin her zaman baskıda fazla pay bırakın, Montajınız bittikten sonra cast silikon sürmeyi unutmayın.

Araç Giydirme İçin Yasal İzinler

Araç Giydirme işlemini yapmadan önce, baskıyı yaptıracağınız firmadan Aracın Taslak çalışmasını isteyiniz, renkli çıktı alınız. Bağlı olduğunuz belediyeye aracın reklam vergisini yatırınız. Bulunduğunuz bölgedeki Araç Muayene İstasyonuna aracınızı kontrol ettiriniz, bu sırada aynı istasyonda Aracınızın vergi borcu olmadığına dair belgeyi alınız, Renkli çıktıyı yetkililere gösteriniz ve onayınızı alınız, Bu işlemden sonra Aracınızın Reklam Giydirme işlemini Reklamcınızla hallediniz. Bağlı olduğunuz bölgenin araç işlemlerini yapan karakola gidip gerekli harçları yatırınız, Ruhsatınıza “ Araç Reklam Logoludur” ibaresini eklettiriniz. Artık sizin aracınızda Yasal yoldan Reklam Giydirmeye müsait bir araçtır.

Araç Giydirmenin Ömrü Nedir?

Araç Giydirmenin ömrü kullanacağınız Cast Folyonun cinsiyle ve markasıyla bağlantılıdır.
Bu süre 1 yıldan 5 yıla kadar uzayabilir. Araç giydirmenin ömrüne ömür katmak için yukarıda yaptığımız açıklamalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikkat etmediğiniz her husus için Araç Giydirmenin ömrünü azaltacaksınız.

Araç Giydirmenin Reklam Etkisi

Birçok reklam yöntemi vardır. Televizyon, Radyo, Gazete, Dergi, Billboardlar, Tabelalar, Yönlendirme Levhaları, Totemler, El ilanları, v.s. bu reklamların hepsinin yeri farklıdır. Ancak Araç üzerindeki Reklam sizinde taktir edeceğiniz gibi sürekli Gezer ve farklı farklı yerlerde reklamınızı tanıtır. Bu reklamın en etkili ve en ucuz yöntemlerinden bir tanesidir. Firma araçları olup Araç Reklamı yaptırmayanların sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.

Hiç yorum yok: